4

Audienta tinta pentru campania de marketing

Audienta tinta

De ce ne interesează audienta tinta?

Identificarea audienței țintă este crucială pentru campania ta de marketing. Dacă ai doar o idee vagă care îți este audienta tinta, o s-o dai în bară. Te asigur de asta. Mai bine renunți de acum decât să țintești o piață vag definită.

Nu te poți adresa tuturor. Trebuie să triezi un segment specific de populație, care încearcă să-și rezolve anumite probleme bine definite. Dacă oferi soluții la aceste nevoi distincte, îți cunoști clienții și „le vorbești pe limba lor”, vei reuși să convertești un procent bun dintre ei în abonați, iar apoi în cumpărători.

Traficul trebuie să se transforme în bani. Altfel, pierzi timpul. Tot traficul de pe internet n-o să-ți aducă un leu, dacă nu țintești un segment specific din piață și nu le oferi soluțiile pe care le caută.

Cum identificăm audienta tinta?

Cum naiba știm care audiență ar trebui s-o țintim? Sunt o grămadă de nișe diferite pe internet. Toate sunt delimitate de o gamă anumită de probleme sau nevoi.

Totul se reduce la valoarea comercială a acestor nevoi.

Asta înseamnă să identifici audienta tinta. Sunt o mulțime de probleme pentru care oamenii nu vor plăti prea mulți bani ca să le rezolve. Sigur, oamenii caută gadgeturi drăguțe, dar bugetul lor e limitat. Problemele diferite au priorități diferite.

Ideea e să cauți o nișă care are o valoare comercială suficientă.

Poți face asta folosind Jaaxy și făcând un studiu al costului per click al cuvintelor cheie specifice nișei vizate. Dacă vezi că oamenii sunt dispuși să plătească mulți bani pe click pentru aceste cuvinte cheie, ești unde trebuie. Înseamnă că în nișa respectivă există suficientă cerere. Oamenii sunt dispuși să plătească mulți bani pentru a-și rezolva problemele legate de nișa aceea.

La fel de important este să te asiguri că vizezi o nișă care este suficient de largă. Verifică în Jaaxy dacă nișa țintită are un volum suficient de căutări. Această unealtă nu numai că îți indică cât de mult sunt dispuși comercianții să plătească pe click, dar îți oferă și estimarea volumului de căutări pentru cuvinte cheie aflate în legătură cu nișa respectivă.

Tu trebuie să urmărești o combinație drăguță între valoarea comercială și volumul de trafic. În plus, trebuie să ai grijă cât de mare e competiția.

Dacă alegi o nișă cu o concurență acerbă, în care mărcile mari monopolizează aproape tot volumul de căutare pentru cuvinte cheie referitoare la acea nișă, îți va fi greu să răzbești. Trebuie să cauți o nișă în care există competiție, dar nu atât de multă încât să nu mai fie loc pentru noii veniți.

Cum analizezi concurența?

Foarte simplu. Iei pe rând toate cuvintele cheie pe care Jaaxy le sugerează pentru nișele de care ești interesat. Le bagi pe rând în căutarea Jaaxy și vei vedea numărul de pagini care concurează pentru acele cuvinte cheie. Asta ar trebui să-ți ofere o imagine destul de clară asupra nivelului de concurență din acele nișe. La sfârșitul acestei cercetări, ar trebui să ai o listă scurtă a nișelor care au o suficientă valoare comercială și un volum de căutare decent.

Unde e publicul tău țintă?

Aici am o veste bună. Indiferent de nișa pe care o alegi, sunt șanse foarte mari ca audienta tinta sa fie deja online. Trebuie doar să-i găsești. Nu înseamnă neapărat că există un site dedicat special pentru audiența din nișa ta. Oamenii ăștia sunt însă pe internet, pun întrebări legate subiectul nișei, își împărtășesc experiențele, resursele, pozele și filmele despre nișa respectivă. Tu trebuie doar să găsești aceste zone din online și să le acorzi atenție.

Notează cuvintele și expresiile pe care le folosesc. Observă soluțiile despre care ei vorbesc. Ține minte limitele acestor soluții.

Dacă investești suficient timp pentru această activitate, vei înțelege exact cine sunt oamenii din audienta tinta și care sunt așteptările lor. Vei vedea ca nu e chiar atât de greu să-ți identifici audienta tinta.

Trebuie de asemenea să ai o imagine cât mai clară despre competitorii tăi. Indiferent în ce nișă operezi, cu siguranță ai concurență. Totuși, dracul nu e chiar atât de negru. Poți întoarce situația asta în favoarea ta.

Găsește competitorii care se bat pentru audienta tinta.

Întocmește o listă cu ei, apoi analizează-i pe fiecare în parte:

 • Cum arată site-urile lor?
 • Cum se adresează ei nevoilor oamenilor la care și tu încerci să ajungi?
 • Ce fel de profile au ei pe social media?
 • Ce fel de conținut folosesc în scop de marketing?
 • Cum sunt concepute paginile lor?

După ce vei fi terminat de studiat sistematic și metodic toți concurenții, ar trebui să ai o imagine clară a tiparului lor. Vei observa că seamănă între ei destul de mult. Tind să abordeze cam aceleași probleme. Tind să ofere cam aceleași soluții. Profilele lor pe social media seamănă între ele.

Aceste similarități constituie standardul nișei tale. Continutul pe care îl vei oferi trebuie să se încadreze în acest standard. Standardul nișei îți oferă un punct de plecare. Dacă îl cunoști, nu mai bâjbâi. Știi cum trebuie să arate paginile tale de captură, ce magneți să oferi și ce trebuie să conțină mesajele tale.

Ce elemente standard trebuie să urmărești?

Fii atent cum arată paginile de captură ale concurenței. Li se mai spune și „Landing page” sau „Squeeze page” și sunt paginile prin care audienta tinta se înscrie în listele lor de email. La ce trebuie să fii atent:

 • Ce fel de imagini folosesc?
 • Ce tip de text au?
 • Cum își formatează textul?
 • Folosesc story-telling?
 • Se bazează pe video?

Acum, șmecheria e să treci prin „pâlnie”. Înscrie-te în lista lor de mail și parcurge „călătoria clientului” pentru fiecare în parte. Mai întâi, trebuie să analizezi atent ce magnet folosesc pentru a-și atrage abonații să se înscrie în listă:

 • Folosesc broșuri scurte sau rețete de trucuri?
 • Oferă cărți electronice?
 • Își atrag membrii oferind o prezentare video?
 • Promit un fel de secret la care doar membrii au acces, dacă se înscriu?

După ca studiezi magneții, trebuie să treci la emailurile pe care le primești. Cum sunt ele concepute și structurate? Oferă soluții la o gamă largă de probleme? Ce și cum promovează?

Acum, când îți cunoști audienta tinta și concurența, știi ce ai de făcut. Nu trebuie să copiezi ad literam ce face concurența ta. Poți însă să preiei elementele deja testate de ei, care s-au dovedit eficiente, și să le îmbunătățești.

Problemele audienței tale vor rămâne aceleași. Dacă soluțiile pe care tu le oferi pentru aceste probleme sunt mai bune, mai rapide sau mai ușor de aplicat decât cele oferite de concurență, nu mai rămâne decât să ai un marketing mai bun. Oamenii vor veni și vor cumpăra de la tine.

Bogdan

4 Comments

 1. Mai există și alte tool-uri pe care le recomanzi pentru keyword research, în afară de Jaaxy? (Preferabil gratuite)

  • Există o mulțime, dar toate lucrurile gratuite au funcționalități limitate. Eu am lucrat bine, înainte să descoper Jaaxy, cu o extensie Chrome pe nume Keyword surfer.

 2. Cu cât îți cunoști mai bine audiența, cu atât le vei putea oferi exact ceea ce au mai mare nevoie. Se vor bate să cumpere, ca babele la promoțiile la tigăi 🙂

  • Foarte bună remarca și foarte plastică comparația. Cred că devin câteodată pisălog cu asta, dar nu cred că aș putea sublinia mai mult cât de importantă este identificarea audienței țintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *