4

Marketingul afiliat – 7 greșeli de începător

Marketingul afiliat 7 greseli

Marketingul afiliat – Cel mai bun punct de start

Toți trebuie să înceapă de undeva și, când nu ai experiență, cel mai bun punct de start este marketingul afiliat. În loc să treci prin procesul scump și dificil al creării propriului tău produs (uneori de o calitate îndoielnică), pe care să încerci să-l vinzi online, de ce să nu începi prin găsirea unui produs de bună calitate, produs de cineva care are deja o reputație solidă?

Ai putea salva astfel foarte mult timp, foarte mulți bani și foarte mult efort. În plus, ai putea face bani în timpul ăsta, chiar bani frumoși. Mulți și frumoși. Mulți internet marketeri de top încă vând produse afiliate, deși le vând foarte bine și pe ale lor. De ce? Pentru că se câștigă bani frumoși cu foarte puțin efort.

Acestea fiind spuse, trebuie să fim cinstiți și să recunoaștem că marketingul afiliat nu e nici floare la ureche, nici lipsit de capcane. Dimpotrivă, sunt o groază de capcane greu de sesizat de începătorul orbit de entuziasm, așa că fă-ți o favoare: citește cu atenție în continuare și evită să cazi în ele. În acest articol, vom parcurge cele mai comune 7 astfel de greșeli ale începătorilor.

Greșeala #1: Alegerea unui produs nepotrivit

Nu toate produsele sunt create egal. Până la urmă, probabil exact din acest motiv ai decis să alegi marketingul afilat: ai acceptat că sunt o mulțime de produse de foarte bună calitate deja pe piață, iar dacă tu vii cu produsul tău nou, comparația ar putea să nu fie în favoarea ta.

Dacă decizi să îți selectezi produsul de pe Clickbank, alege cu grijă. În loc să te repezi direct la produsul care are cel mai mare comision, caută-le pe cele cu cea mai mare popularitate și rating de greutate. Dacă mulți oameni le cumpără frecvent, înseamnă că sunt mai bune decât alte produse din aceeași nișă.

În afară de alegerea celor mai bune produse din nișă, trebuie să îți alegi bine și nișele. Cel mai bun exemplu: nu vinde cauciucuri de iarnă în Hawaii. Nimeni nu are nevoie de ele acolo. Concentrează-te pe produsele pe care le vor mulți oameni, iar dacă popularitatea lor este în creștere, e cel mai bun moment să intri și tu în piață.

Greșeala #2: Selectarea unui produs care nu se vinde bine

În marketingul afiliat, urmărești să profiți de munca altora și de banii pe care aceștia i-au investit în copywriting, dezvoltatori de produs sau softuri. Dacă alegi un produs care nu este bine pus în valoare, nu vei face profit.

Uite, de exemplu, ratele de conversie. Nu toți creatorii de produse își angajează copywriter-i de top. De fapt, majoritatea își scriu singuri reclamele. Mulți nu-și angajează nici graficieni și încearcă să facă singuri totul. Rezultatul? Pagina arată oribil, textul e plin de greșeli, iar produsul nu prea se vinde.

Înainte de a începe să promovezi un produs, citește pagina de vânzare cu atenție și compar-o cu altele.

 • Te simți tentat să cumperi?
 • Grafica te face să vomiți?
 • Textul te face să zâmbești condescendent?

Toate astea pot fi greșeli fatale, atât pentru vânzător, cât și pentru tine. Pe vânzător nu prea ai cum să-l ajuți, dar poți evita produsul lui și poți căuta altul mai bun. Fă-ți un bine: alege produsele cu grijă.

Greșeala #3: Vânzarea de pastile minune

Această capcană este importantă mai ales când folosești email marketingul. E de ajuns să promovezi odată un astfel de elixir miraculos și te vei trezi cu un exod masiv al abonaților tăi. Nu face această greșeală.

Deși poate fi tentant să promovezi ultima „lansare a anului”, asigură-te că nu ți-a luat ochii vreo excrocherie. Mulți și-au regretat deciziile de a promova ofertele unor șarlatani.

Nu fi și tu unul dintre ei. Asigură-te că ai verificat cu atenție orice ofertă pe care o promovezi listei tale. Dacă nu ești, un excroc, probabil nu vrei ca audiența ta să te eticheteze ca fiind exact asta – un mare șarlatan.

Evită să te arunci în prima linie a marilor promoții. Așteaptă până când se mai potolesc apele, apoi lansează o recenzie pertinentă a produsului (cei mai mulți marketeri nu fac asta). Astfel, ai mai multe șanse de a vinde și, în același timp, îți protejezi credibilitatea.

Produsele minune promit fix asta – minuni care nu se pot întâmpla: dublarea mătărângii, topirea subită a șuncii, vindecarea miopiei cu ajutorul lichidului seminal extras din peroneul de rechin alb etc. Nu te asocia sub nicio formă cu astfel de mizerii. 

Greșeala #4: Alegerea unor produse cu comisioane mici.

Dacă te adresezi unei liste, abonații tăi vor lua în considerare un număr limitat de oferte într-o anumită perioadă de timp, așa că alege cu grijă ce promovezi. Un produs care îți generează un comision de 25% e o pierdere de timp și un efort fără rost. Ai putea ușor găsi un produs similar care oferă 50%, mai ales în ceea ce privește produsele digitale.

În privința prețului însă, nu trebuie să te îngrijorezi. Deși mulți spun că e mai bine să promovezi chestii scumpe (pentru că vei genera mulți bani din numai câteva vânzări), poți face la fel de bine bani frumoși și din ebook-uri ieftine.

Greșeala #5: Să nu aduni contacte

Întotdeauna trebuie să capturezi contacte. În loc să generezi trafic prin optimizarea pentru motoarele de căutare, reclame plătite sau alte metode, direct către link-ul tău de afiliat, trebuie ca mai întâi să transformi acest trafic în abonați. De ce? Din două motive: raționamentul matematic și experiența colectivă a celorlalți marketeri.

Raționamentul matematic e simplu: oricine ți-ar fi cumpărat produsul, s-ar fi abonat și la lista ta, însă și mulți care nu ți-ar cumpăra produsul s-ar abona. În locul unui procent de vânzare de 1 – 3%, vei avea între 15 – 40% conversie în listă.

Din acest punct, ai posibilitatea de a-i contacta și de a menține legătura cu acești abonați. Cu timpul, te vor cunoaște, te vor plăcea și vor căpăta încredere în tine. Vei putea să le recomanzi produse timp îndelungat, iar mulți vor cumpăra în mod repetat, tocmai datorită acestui sentiment de încredere pe care l-ai dezvoltat.

În marketingul afiliat, o sculă esențială este autoresponderul. Întotdeauna trebuie să pui lista mai presus decât o vânzare singulară.

Greșeala #6: Ignorarea importanței momentului în marketingul afiliat

În general în afaceri, cel mai rapid îl învinge adesea pe cel înzestrat cu resurse. Azi, Google nu mai este o companie mică, cu venituri modeste, însă acum mai mulți ani, a apărut de nicăieri și a dat cu cracii în sus competitori mult mai puternici, folosindu-și viclenia.

Cum poți tu folosi asta? Marketingul afiliat eficient necesită mai mult decât aruncarea unui link afiliat într-un email și expedierea către câteva mii de persoane. Dacă vrei ca ei să cumpere ceva, emailul său trebuie să fie o știre, nu o reclamă.

Dacă poți să scrii un email ca și cum ar fi o știre de ultimă oră, vei avea mai multe șanse să stârnești interesul, decât dacă trimiți un link către un ebook despre marketingul digital care a fost scris în 2005 și nici atunci n-a fost foarte popular.

Trebuie să găsești lansări de produse care se califică ca evenimente. Lucruri atât de mari, încât oamenii urmăresc evenimentul și vorbest despre el. Dacă găsești un astfel de produs, trebuie să te asiguri că abonații tăi vor cumpăra de la tine și nu de la alt comerciant.

În două vorbe: stai cu ochii pe ceas și pe calendar. Dacă apare o lansare mare, trebuie să profiți rapid. S-ar putea să nu mai ai o altă ocazie la fel de mare, așa că bate fierul cât e cald.

Greșeala #7: Ignorarea numerelor importante pentru marketingul afiliat

Mulți comercianți afiliați nu dau atenția cuvenită calculelor mici, dar importante, fără de care nu poți dezvolta o afacere profitabilă. De exemplu, mulți nu bagă de seamă procentul pe care Clickbank îl extrage din fiecare vânzare. Se uită doar la preț și la comision.

Mai rău, mulți ignoră ratele de conversie, prețul per click și volumul de timp investit în proiecte. Nu fac estimări realiste ale raportului dintre costul promovării și risc. Trec peste toate aceste detalii și își petrec timpul visând cu ochii deschiși la cât de bogați vor fi.

Din păcate, marketingul afiliat nu funcționează așa. Dacă plătești prea mult pe trafic, iar ratele de conversie sunt prea mici, sau dacă investești prea mult timp în proiecte cu o profitabilitate mică, vei ieși pe minus.

La sfârșitul zilei, al lunii sau al anului, vei ieși în pierdere. Vei constata că ai investit în vise banii munciți din greu la slujba aia pe care nu poți s-o suferi, din viața de zi cu zi. Să vezi când o afla nevastă-ta!

 

 

Concluzie

Așadar, cum punem toate astea cap la cap? Așa cum ai văzut, sunt câteva greșeli frecvente în marketingul afiliat. Dacă le comiți, marketingul tău afiliat te va băga în datorii, în loc să te umple de bani.

Atunci, cum poți evita aceste capcane, cum poți lua decizii mai bune și, în final, cum poți să te îmbogățești din marketing afiliat?

Mai întâi, găsești produse foarte bune. Așa cum am discutat, un produs care nu se cere va face puține vânzări, oricât de mult te spetești să-l promovezi. Dacă nu există cerere, nu poți să o creezi tu.

Apoi, în nișele cu cere mare, găsește un produs care este într-adevăr de top. Găsește ceva ce convertește foarte bine. Poți face asta analizând indicatorii de performanță de pe Clickbank și selectându-le pe cele care au pagini de vânzare atractive, bonusuri bune și prețuri rezonabile.

Asigură-te că produsul oferă ce promite, iar vânzătorul este de încredere. Nu te juca cu propria ta credibilitate.

Niciodată nu merită să păcălești o vânzare și să pierzi astfel un client permanent.

Din primul moment în care începi să generezi trafic pentru campaniile tale, ține minte să-l dirijezi către paginile de abonare, nu către link-urile de afiliere. Dacă trimiți o persoană direct către un link de afiliat, probabil nu vei mai auzi niciodată de acel om, indiferent dacă are sau nu loc o vânzare.

Contactele sunt esențiale pentru afacerea ta. Dacă nu le colectezi, dai cu piciorul la o grămadă de bani, în timp ce cheltui degeaba pe publicitate plătită.

Iar în final, nu uita să ții evidența tuturor numerelor pe care ceilalți le ignoră. Analiza acestor numere îți va da șansa să schimbi minusul în plus, la sfârșit de lună.

Acestea fiind spuse, ia taurul de coarne și hai să facem bani din marketingul afiliat. Există riscuri, dar acum știi care sunt cele mai comune 7 capcane. Evită-le și construiește o afacere profitabilă.

 

Bogdan

4 Comments

 1. Marketingul afiliat mergea pe vremea când reclamele pe Google și Facebook nu costau atât de mult. Acum nu știu dacă mai e o idee de afacere chiar atât de bună.

  • Într-adevăr, Google și Facebook Ads au devenit nesimțit de scumpe, dar nu trebuie să te bazezi exclusiv pe ele. Există și alte canale de promovare eficiente, în afară de traficul plătit de la Google și Facebook.

 2. Bună ziua! Înțeleg din articolul dumneavoastră că recomandați platforma Clickbank? Mie mi se pare că sunt multe produse de o credibilitate îndoielnică pe această platformă.

  • Partea bună la Clickbank este că ai de unde alege, iar comisioanele sunt foarte generoase.
   Produsele trebuie să le alegi cu grijă, pentru a nu îți afecta credibilitatea promovând prostii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *