4

Network Marketing – 7 greșeli pe care nu trebuie să le faci

Network Marketing - 7 Greseli

…dacă vrei să reușești în Network Marketing

Network marketing-ul este unul dintre cele mai controversate modele de afaceri și a dobândit de-a lungul timpului o reputație destul de proastă, în ciuda numelor mari, ca Avon, Herbalife sau Amway, care au demonstrat viabilitatea și legitimitatea acestui model de afacere.

Foarte mulți oameni intră în companii de tip network marketing. Unii construiesc afaceri de succes, dar mulți eșuează și pierd bani.

Cum poți evita eșecul și dezamăgirea? Cum poți scrie o poveste de succes? Cum te poți bucura de libertatea și independența financiară pe care aceste companii ți le promit?

#1 Nu te arunca nepregătit în nicio afacere de tip Network Marketing

Nu te înfinge ca vițelul cu capul în gard. E vital, crucial, esențial, toate la un loc. Este cauza principală pentru care cei mai mulți nou veniți eșuează. Nimeni nu prea îți spune asta, pentru că vor să te agațe cât mai repede. Oamenii din industria de network marketing sunt de obicei atât de disperați să recruteze, încât pierd din vedere un aspect esențial:

Succesul fiecărui membru al echipei e mai important decât să ai o echipă mare de oameni nepregătiți care vor dispărea dezamăgiți după câteva luni.

Dar hai să vedem ce se întâmplă când te arunci nepregătit:

  • Începi să plătești o taxă lunară de revânzare din primul minut în care te înscrii. Mai rău, dacă ai de-a face cu produse fizice, s-ar putea să fii condiționat să achiziționezi un stoc minim lunar.
  • De obicei, durează câteva luni până când înțelegi afacerea și ce ai de făcut pentru a o dezvolta. În această perioadă, plătești taxa lunară, dar nu faci niciun comision.
  • Nimeni nu ți-a spus nimic despre cheltuielile cu publicitatea, cât de mult ar trebui să te coste un lead, rate de conversie și restul chestiilor legate de marketing. Nu ai alocat buget pentru reclame plătite și încerci metode de promovare gratuite, dar nu prea reușești să vinzi, pentru că nu te pricepi. Timpul trece, iar taxele lunare plătite se tot adună.
  • Devii din ce în ce mai frustrat, te cuprinde disperarea, începi să faci spam, ești blocat, te înfurii.
  • După 6 – 12 luni în care te zbați fără niciun rezultat, renunți. Ești supărat că ai plătit taxa lunară și ai pierdut câteva sute de dolari. Dai vina pe compania de network marketing și țipi sus și tare că e o mare țeapă.

Crede-mă, am trecut prin asta și mi-am învățat lecția pe pielea mea.

Ce putem să facem pentru a evita această capcană?

Dacă n-ai aflat de această oportunitate dintr-o reclamă plătită, cineva încearcă să te recruteze. Această persoană va încasa un comision dacă reușește să te înscrie. Cere-i toate detaliile despre afacere înainte de a intra în ea. Fă propriile investigații cu privire la companie.

Înțelege afacerea

Învață tot ce trebuie să știi despre planul de compensare, despre produse, despre oamenii care au nevoie de aceste produse, despre metodele de marketing care funcționează cel mai bine în afacerea respectivă.

Învață marketing

Dacă nu înveți marketing, vei pierde bani. Vei plăti pentru publicitate mai mult decât comisioanele pe care le vei obține.

Fă-ți un plan

Stabilește-ți obiective realiste. Determină metodele de promovare cele mai potrivite pentru a obține rezultalele dorite. Pe baza activităților stabilite, fă-ți lista de sarcini zilnică.

Alocă un buget inițial pentru publicitate

Trebuie să înțelegi că metodele de promovare gratuite îți consumă foarte mult timp și nu aduc rezultate imediate. Va trebui să muncești foarte mult o perioadă foarte lungă, înainte ca rezultatele să înceapă să se vadă (cu atât mai mult dacă nu ai experiență).

Pentru a evita să plătești taxe de revânzare lunare, fără să vinzi nimic, trebuie să înțelegi că îți trebuie un buget pentru publicitate, încă de la bun început. Ideea e să obții comisioane cât mai repede, ideal imediat după ce plătești prima taxă de revânzare. Cu excepția cazului în care ești deja fericitul posesor al unei audiențe uriașe, e practic imposibil să obții vânzări imediate, fără promovare plătită.

Pregătește-ți banii pentru publicitate și așteaptă-te să treacă câteva luni înainte de a încasa venituri stabile.

De aici, ajungem la următoarea greșeală:

#2 Nu-ți da demisia (încă)

Primul antreprenor onest pe care l-am auzit dând acest sfat a fost Russell Brunson, fondatorul Clickfunnels. El a explicat că nu există decizii de afaceri bune, luate sub presiune financiară și a sfătuit persoanele neangajate să-și găsească mai întâi o sursă de venit și abia apoi să debuteze în marketingul digital.

Așa cum am explicat mai sus, salariul ar trebui să-ți asigure cheltuielile lunare și bugetul de promovare pentru primele luni, până când comisioanele îți vor acoperi cheltuielile.

Ți-ai scos pârleala? Nu te repezi să-ți scrii demisia. Mai ai răbdare câteva luni. Păstrează-ți slujba și reinvestește tot profitul obținut pentru a-ți crește afacerea.

Abia în momentul în care vei avea o echipă puternică care îți va aduce un venit stabil, vei putea să nu-ți mai vinzi timpul pentru bani, să renunți la job și să te concentrezi asupra afacerii tale.

#3 Evită Sindromul Obiectului Strălucitor

Lumea marketingului digital e plină de țepe. Toți pretind că platforma lor e cea mai bună, iarba e mai verde la ei în curte, și banii cresc în copaci în livada lor.

Dacă îți construiești listele de prieteni în social media concentrându-te pe oameni interesați de afaceri online și network marketing, vei ajunge să fii de-a dreptul hărțuit. Toată lumea va încerca să te atragă în oportunitatea lor de afacere.

Vei fi uimit câți oameni naivi cred cu adevărat că niște scheme Pozi evidente îi vor îmbogăți. Ăștia sunt inocenți, victime manipulate. Te vei lovi, însă, de mult mai multe profile false, care îți vor promova agresiv programe de investiții în criptomonede și alte țepe. Gagici sexoase, mămici evlavioase sau bunici respectabili – cam astea sunt cele mai comune profile false, folosite în promovarea HYIP (High Yeld Investment Programs)

Tentația de a încerca aceste oportunități atractive e mare, cu atât mai mult dacă nu ai încasat încă nimic din afacerea ta. Nu te lăsa distras, concentrează-te asupra planului tău, până când obții rezultate stabile.

E foarte bine să te extinzi și să-ți construiești mai multe surse de venit, însă pentru început, construiește o afacere, până când este suficent de solidă.

#4 Nu-l aștepta pe Moș Crăciun în Network Marketing

Indiferent ce companie de network marketing alegi, practic începi o afacere și trebuie să înțelegi un lucru, de la bun început. Ca orice altă afacere, afacerea ta nu va crește de una singură. Trebuie să muncești ca să o crești.

Comisioanele nu vor cădea din cer, și nici Moș Crăciun n-o să ți le aducă. Câștigurile tale for fi rezultatul eforturilor constante de a învăța marketing, de a prospecta, de a ține legătura cu prospecții și de a îți pregăti echipa.

#5 Nu pierde timpul cu capetele pătrate.

Acum avem de partea noastră potențialul imens al internetului. Nu mai e nevoie să încerci să-ți expui afacerea cître prieteni, membri ai familiei și alte persoane neinteresate sau negativiste. Nu mai trebuie să luptăm cu prejudecățile și nici să schimbăm concepțiile nimănui. E inutil, ineficient, și îți irosești timpul degeaba.

Internetul ne oferă posibilitatea de a ne defini exact audiența țintă a campaniilor noastre de marketing. Putem lucra doar cu oameni care sunt deja deschiși și dornici să construiască o afacere în network marketing.

Dacă te concentrezi asupra oamenilor care deja caută activ oportunități de afaceri online, nu vei pierde timp și efort încercând să-i convingi că modelul tău de afacere e legal și că compania ta nu este o excrocherie.

#6 Nu face spam

Începătorii care intră nepregătiți în companii de network marketing și nu sunt îndrumați cum trebuie de către lideri, de obicei ajung să facă spam. Acesta e unul dintre motivele pentru care network marketing-ul are o reputație atât de proastă.

Platformele de social media sunt extrem de sensibile la spam. Îți poți promova afacerea pe aceste platforme, dar trebuie s-o faci cu cap. De exemplu, poți învăța din acest articol cum să-ți folosești profilul de Facebook pentru promovare, fără să fii acuzat de spam.

#7 Nu te concentra asupra vânzării

Nu vorbim despre Amazon și nu suntem în situația de a vâna comisioane de afiliere singulare. Reclamele plătite îți vor aduce prospecți. Treaba ta este să îi înveți cum să își pună afacerea pe roate și să obțină rezultate rapid.

Cu cât membrii echipei tale vor vedea rezultate mai repede, cu atât mai repede va crește și afacerea ta, pentru că vor rămâne și se vor implica să-și crească afacerea.

Ține minte că timpul este cea mai preționasă resursă a ta. Cel mai înțelept mod de a-l folosi este să-ți ajuți echipa. Învață-i, instruiește-i și ajută-i.

Reinvestește cel puțin jumătate din profit în promovare. În acest fel, vei salva timp, iar afacerea ta va continua să crească.

Acum că știi toate aceste lucruri, întrebarea este…

Vrei cu adevărat să ai succes în Network Marketing?

Cât de tare îți dorești asta? Ești hotărât și pregătit să-ți schimbi viața anul acesta? Primul pas e să înveți ce ai de făcut, iar cel mai bun loc e AICI.

Bogdan

4 Comments

  1. Nu prea găsești des pe cineva care sa spună lucrurilor pe nume in privința MLM-urilor. Chiar mi-ai oferit o perspectivă nouă cu privire la acest gen de afacere. Mulțumesc.

    • Mulțumim și ne bucurăm că ți-am putut fi de ajutor. Scopul acesui site este să ofere informatii cât mai utile și mai obiective despre marketingul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *