2

Sindromul obiectului stralucitor – Cum să scapi de el?

Sindromul Obiectului Stralucitor

Ce este Sindromul Obiectului Stralucitor?

Sindromul Obiectului Stralucitor (SOS) este tendința nesănătoasă de a fugi după proiecte noi și atractive, divizând timpul, efortul și resursele disponibile în prea multe direcții și/sau abandonând pe drum proiectele mai vechi.

Ce cauzează Sindromul Obiectului Stralucitor?

FOMO (Fear Of Missing Out – Frica de a rata ocazia)

Sindromul Obiectului Stralucitor merge de obicei mână în mână cu o altă vulnerabilitate psihologică – FOMO (Fear Of Missing Out). Copywriter-ii buni au învățat de la Robert Cialdini cum să aplice principiul rarității pentru a genera FOMO și a determina graba de a cumpăra.

Mirajul rezultatelor rapide și facile

De obicei, începătorii, lipsiți de o pregătire corespunzătoare în internet marketing, trec printr-o fază dureroasă de încercări și rateuri, înainte de a se bucura de vreun fel de rezultate. În timpul acestei perioade, ei sunt cel mai vulnerabili la SOS, cu atât mai mult cu cât așa-zișii „Guru” din spatele acestor programe strălucitoare obișnuiesc să promită rezultate nerealiste (dar foarte atractive). Toți pretind că sistemul lor este perfect și că va începe să plouă cu bani la tine în curte, imediat ce te înscrii. Fără muncă, fără efort. Pe bune?!?

Abordarea greșită a proiectelor anterioare

Lucrurile merg și aici mână în mână. Așa cum am explicat deja în acest articol, o abordare greșită a oricărei afaceri online poate duce la rezultate slabe sau la lipsa rezultatelor. În loc să caute greșelile, să repare deficiențele și să mergă mai departe, novicii nerăbdători vor sări de la o oportunitate strălucitoare la alta, fără să ajungă să profite de pe urma niciuneia.

Care sunt consecințele care rezultă din Sindromul Obiectului Stralucitor?

Risipa de timp și energie

Ce se întâmplă cu victimele SOS?

 • Păstrează proiectele vechi, dar se implică în atât de multe programe noi, încât nu mai au timp și energie pentru a se ocupa cum trebuie de niciunul dintre ele;
 • Sar din proiect în proiect, abandonând succesiv proiectele vechi, înainte de a apuca să culeagă roadele de pe urma lor.

Sângerează bani

Orice program, chiar și cele în care te poți înscrie gratuit, necesită un buget de promovare. Prin urmare, dacă abandonezi proiect după proiect, ghici ce se întâmplă?

Sângerezi bani!!!

Lași banii pe masă

Știi povestea aia, cu minerul care abandonează tunelul, la care a săpat din greu o grămadă de timp, fără să știe că mai avea doar câțiva metri până la diamante?

Orice proiect abandonat poate fi o astfel de mină de diamante pe care o părăsești fără a o exploata.

Cum ne imunizăm față de SOS?

Învinge FOMO – Rupe vraja rarității

Fă un angajament cu tine însuți că nu vei cumpăra nimic și nu te vei repezi în nicio oportunitate de afacere în aceeași zi în care ai văzut oferta. Fă-ți un obicei din asta. Fă un pas înapoi, respiră adânc, relaxează-te, apoi analizează noul proiect, proiectele actuale în care ești implicat și bugetul disponibil.

Acordă-ți timp pentru investigații corespunzătoare

Nu scoate niciodată cardul din portofel înainte de a cerceta atent obiectul strălucitor. Chiar dacă e greu să găsești recenzii obiective, trebuie cel puțin să obții răspunsuri la următoarele întrebări, înainte de a te implica în orice nou proiect:

 • Cine e în spatele lui?
 • De cât timp există compania?
 • Compania are un sediu fizic real, un număr de telefon valid și date de contact corecte?
 • Ce alte afaceri are sau a avut fondatorul? Care a fost evoluția lor?
 • Compania vinde un produs tangibil sau doar recrutează (Schemă Ponzi vs. MLM legal)?
 • Ce costuri suplimentare, plăți recurente sau vânzări ulterioare implică noul proiect?

Regula de bază este că orice lucru ascuns este un semnal de alarmă.

Monitorizează constant și analizează în permanență evoluția proiectelor curente

E afacerea ta, așa că stai cu ochii pe ea. Analizează-ți rezultatele, învață din greșeli. Repară ce e de reparat, îmbunătățește-ți strategiile și concetrează-te asupra obiectivelor și termenelor limită pe care ți le-ai propus.

Vorbește cu echipa ta

Dacă ai o idee nouă, vorbește cu membrii echipei tale. Întreabă-i ce părere au și ascultă-le punctul de vedere, îngrijorările și nevoile. Dacă hotărăști să mergi înainte, vor aprecia că le-ai cerut părerea.

Stabilește atât obiective pe termen lung, cât și pe termen scurt

Respectă limitele de viteză! Stabilește obiective pe termen lung pentru fiecare proiect, inclusiv cât timp anticipezi că va dura proiectul. Stabilește obiective pe termen scurt (etape intermediare), care să te ajute să ții ritmul și să păstreze motivația echipei.

Abandonează proiectele doar atunci când e necesar

După ce ți-ai stabilit obiectivele pe termen lung, nu abandona proiectul înainte de a-ți atinge obiectivul. Singurele excepții trebuie să fie situațiile în care proiectul începe să te coste mai mult decât ai anticipat, sau peisajul s-a schimbat atât de dramatic încât proiectul este cu totul compromis.

Bogdan

2 Comments

 1. Cum se face că explicați atât de frumos teoria țepelor online, dar în același timp promovați tot felul de MLM-uri și programe de investiții de tip Caritas? Astea nu sunt excrocherii?

  • Modelul de afacere tip Network marketing sau MLM nu este excrocherie. Faptul că nu toată lumea reușește să îl aplice cu succes este o altă poveste. Avon, Herbalife sau Amway sunt nume prea mari în Network marketing și nu le (mai) acuză nimeni că nu ar fi afaceri oneste. Cât despre programele de investiții, există un diclaimer cât se poate de clar: rezultatele din trecut nu garantează profiturile viitoare, nimeni nu trebuie să investească mai mult decât își poate permite să piardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *