2

WordPress SEO – 3 pași simpli cu care să începi

Wordpress SEO

Vrei să începi cu dreptul WordPress SEO?

Iată 3 pași simpli cu care să începi WordPress SEO:

#1 Repară starea de sănătate a site-ului.

WordPress este un sistem de gestionare a conținutului online destul de bine optimizat. O configurare simplă poate asigura o fundație solidă, fără să fie nevoie de programări complicate, optimizări ale temelor sau module speciale.

Nu ai de făcut foarte multe lucruri pentru a îmbunătăți WordPress SEO și a te te asigura că site-ul tău este sută la sută optimizat.

Dacă faci setările de bază și aplici câteva tehnici simple, poți fi sigur că ai o fundație solidă pe care să începi să construiești.

Înainte de a face orice schimbări în site-ul tău, e mai bine să începi prin a vedea care este situația ta actuală. Un server cu software actualizat și un web host performant pot să facă diferența.

Gândește-te puțin:

  • ce hardware și software folosește site-ul tău pentru a funcționa?
  • ce plan de găzduire ai?
  • folosești găzduire ieftină la comun, sau ai investit într-un plan de găzduire dedicată cu o companie cunoscută pentru optimizarea serverelor pentru WordPress?

Pentru a afla care este situația reală a site-ului tău, poți accesa secțiunea Site Health din WordPress. De asemenea, poți instala modulul Health Check. Acest plugin oferă o grămadă de detalii tehnice și te ajută să obții informații care pot fi folosite pentru optimizarea site-ului.

site health wordpress

#2 Verifică configurarea WordPress SEO a site-ului tău.

Asigură-te că beneficiezi de o găzduire corespunzătoare. Potrivit cerințelor tehnice specificate de WordPress, planul de găzduire trebuie să includă versiunile moderne PHP, MySQL sau MariaDB și suport HTTPS. Poți lucra și cu versiuni mai vechi, dar nu este recomandat.

Dacă verifici în Site Health, poți vedea detaliile tehnice ale instalării tale. De asemenea, pe site-ul companiei care îți asigură găzduirea, ar trebui să poți vedea caracteristicile planului pe care l-ai ales.

Găzduirea WordPress nu e un lucru cu care îți poți permite să te zgârcești. Alegerea unui web host performant și a unui plan bun este una dintre cele mai înțelepte investiții pe care le poți face.

Fă upgrade la PHP 7.0 sau mai mult.

Deși procentul e în scădere, încă sunt multe site-uri WordPress care rulează versiuni PHP învechite. Aproximativ 15% dintre acestea rulează versiuni PHP din seria 5, deși PHP 7.0 este disponibil de câțiva ani buni.

Asta ține în loc WordPress-ul și îi împiedică pe proprietarii site-rilor să beneficieze la maxim de site-urile lor. Mai mult, aceste versiuni învechite nu mai beneficiază de actualizări de securitate, ceea ce le face din ce în ce mai vulnerabile față de atacuri.

În concluzie, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța și securitatea site-ului tău este să schimbi mediul în care este găzduit cu o versiune PHP modernă. Sunt multe beneficii la PHP 7:

  • e un mediu mult mai sigur și mai securizat;
  • vine cu o mulțime de caracteristici moderne;
  • rulează mult mai eficient, ceea ce înseamnă mai puțin stres asupra server-ului;
  • aduce o accelerare extraordinară a vitezei.

Asigură-te că folosești SSL și HTTPS

Până acum câțiva ani, utilizarea SSL (obținerea unui URL HTTPS și a lăcațelului verde din bara de adrese a browser-ului) era o tactică opțională. Multe site-ri, probabil, nu aveau nevoie de nivelul suplimentar de securitate pe care le asigură SSL.

În ziua de azi, certificatul SSL este obligatoriu. Cele mai multe motoare de căutare vor penaliza site-urile care nu au certificate SSL valide. În plus, vor afișa avertismente în acest sens în rezultatele căutărilor. Google a precizat expres că HTTPS este un indicator de rang. În general, e o practică înțeleaptă pentru toate site-urile să folosească SSL, pentru a preveni încercările hacker-ilor și ale terților de a intercepta date.

Multe tehnologii moderne de îmbunătățire a vitezei și performanței necesită o configurare validă a SSL/HTTPS. Pentru a beneficia de tehnologii noi și rapide ca HTTP/2 și HTTP/3, Google Chrome și Firefox au nevoie ca site-ul să aibă un certificat SSL valid.

#3 Alege structura corectă a permalink-ului pentru WordPress SEO

Configurarea permalik-urilor determină felul în care vor arăta URL-urile postărilor și paginilor tale. Această configurare poate avea un impact major asupra WordPress SEO. Prin urmare, dacă creezi un site nou, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să schimbi setările permalink-urilor. Le găsești în Setări –> Permalinks.

Wordpress permalink

Dacă nu modifici setările predefinite, toate paginile și articolele vor avea un URL care arată așa: exemplu.com/?p=123. Deși e perfect ok, nu arată foarte bine. În plus, poate afecta felul în care vizitatorii și motoarele de căutare percep calitatea și relevanța paginilor tale.

Modificarea structurii permalink-urilor afectează componentele, ordinea și structura URL-urilor din site-ul tău. De aceea, este foarte important să alegem structura potrivită cât mai devreme. Cât mai devreme înseamnă cu ocazia configurării inițiale a site-ului și înainte de a publica orice fel de conținut. Modificarea ulterioară a structurii permalink-urilor poate cauza probleme grave în privința SEO.

De obicei, recomand folosirea unei structuri care creează URL-uri care arată așa: exemplu.com/post-name/. Pentru cele mai multe site-uri, această opțiune se potrivește perfect.

Unde ne găzduim site-ul?

De-a lungul timpului, m-am perindat pe la Hostgator, Bluehost și GoGvo. Niciunul dintre aceste branduri nu s-a ridicat la nivelul a ceea ce oferă Wealthy Affiliate – compania care găzduiește acest site. Lăsând la o parte resursele educaționale și setul de unelte indispensabile oricărui antreprenor online, web hostingul este cel mai performant sub aspect calitate/preț de pe piață.

Eu folosesc varianta premium, dar ceea ce mi-a plăcut la ei este că nu ți-o bagă pe gât. Contul gratuit, deși limitat în raport cu cel premium, oferă funcționalități suficiente fără niciun termen de încercare. Politica lor de marketing este să te lase să apreciezi în voie ceea ce îți oferă și să decizi singur când treci la contul premium.

Bogdan

2 Comments

  1. Ceea ce ai scris mai sus este foarte corect, însă mai departe, nu stiu dacă focusul pe SEO e chiar asa de bun. Schimbă Google algoritmii și te-ai chinuit degeaba. Dacă ai într-adevăr ceva de spus în online și aduci valoare, Google te va băga în seamă. Altfel…

    • Sunt cu totul de acord că trebuie să aduci conținut original și valoros, însă poți să respecți și câteva principii SEO când faci asta. Noi folosim Yoast și e foarte ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *